Агропартнер, перевірений часом!
Волинська
Фондова
компанія
(0800) 21-11-99 продаж техніки
(0800) 21-11-88 продаж з/ч
(0800) 21-11-22 сервіс
Запчастини

Agrisem Maximulch S5: П’ять в одному!

Agrisem Maximulch S5: П’ять в одному!

 

За допомогою інноваційного дисково-лапового культиватора Agrisem в Агрофірмі «Степове» вдалося істотно підвищити продуктивність та якість обробітку ґрунту.

Сьогодні практично в кожному регіоні України в плані обробітку ґрунту аграрії змушені звертати увагу на цілу низку обов’язкових факторів. По-перше, це збереження вологи шляхом зменшення числа обробітків, а також використання пожнивних решток культури-попередника в якості мульчі. По-друге, підвищення продуктивності роботи. І нарешті, по-третє, оптимізація витрат шляхом скорочення кількості технологічних проходів полем.

Тим більше це важливо в господарствах, що розташовані в степовій зоні України та на півдні лісостепу. Майже щороку навесні там складаються критичні умови щодо наявності вологи в ґрунті. Навіть якщо вологи достатньо, то через стрімке потепління волога швидко випаровується. Відповідно агровиробники потребують високопродуктивних агрегатів, що спроможні швидко та якісно підготувати ґрунт під сівбу – як навесні, так і з осені. Причому бажано більшість технологічних операцій здійснити за один прохід.

ПП «Агрофірма «Степове», у якому обробляється 2000 гектарів, розташоване в Павлоградському районі Дніпропетровської області. Кліматичні умови в регіоні, як і скрізь по Україні, змінюються з кожним роком, причому не в кращий бік. Проте керівництво господарства не збирається здаватися на милість природи, шукає нові шляхи протистояння радикалізації клімату. Одним із таких способів є оновлення технологій, що дає змогу вирощувати не лише озимі зернові та соняшник, але й такі вологолюбні культури як овес та кукурудза. Зокрема, три роки тому на полях ПП «Агрофірма «Степове» з’явився перший агрегат Agrisem Maximulch S5, а за рік – ще один…

Дисково-лаповий культиватор Agrisem MaximulchS5 відпрацював у нас уже повних три сезони і за цей час обробив добрих 6 тисяч гектарів. Тим не менше, агрегат виглядає як новий – за цей час ми поміняли лише одне долото, хоча ґрунти в нас трапляються досить тверді. Тому не дивно, що вже за рік після придбання першої моделі із робочою шириною 6 метрів, ми придбали другу – 3-метрову. Перший агрегат працює із 500-сильним трактором, а другий – із 300-сильним, – розповідає головний агроном ПП «Агрофірма «Степове» Віктор Іванович Чупіков.

За словами Віктора Івановича, до придбання Agrisem Maximulch S5 у господарстві застосовувалася класична оранка, котра здійснювалася добротним 8-корпусним плугом. Звісно, що після оранки провадився повний комплекс наступних операцій для оптимального вирівнювання ґрунту. З одного боку ця технологія влаштовувала дніпровських аграріїв, а з іншого було очевидно, що необхідно підвищити продуктивність обробітку ґрунту, а також удосконалити технологію в бік кращого збереження вологи.

Ми тісно співпрацюємо з фахівцями «Волинської фондової компанії» й завжди прислухаємося до їхніх рекомендацій. Нам запропонували протестувати дисково-лаповий культиватор Agrisem Maximulch S5, ми попрацювали ним у полі за різних умов і зрозуміли, що це те, що треба, – стверджує агроном.

Віктор Іванович пояснює, що найперше, чим сподобався французький агрегат – його спроможність виконувати відразу чотири ґрунтообробні операції, до яких додалася й п’ята.

Agrisem Maximulch S5 за один прохід оре, дискує, розпушує і вирівнює ґрунт, розбиваючи при цьому грудки. Тобто, він цілком заміщує не лише класичний плуг, але й увесь супутній шлейф борін та культиваторів. Ми проходимо цим агрегатом поля на глибину до 35 см ще з осені, а навесні можна відразу сіяти, попередньо запустивши легку пружинну борінку, – розповідає агроном.

Що важливо – заробляючи основну частину пожнивних решток культури-попередника в ґрунт, його решту диски перемелюють буквально на «тирсу», яка вкриває поверхню поля. Завдяки цьому істотно знижується інтенсивність випаровування вологи в ґрунті, а отже, навесні висіяне насіння має набагато кращі умови для розвитку.

? Хочу звернути увагу, що диски Agrisem Maximulch S5 дуже впевнено «розправляються» з будь-якими твердими й пружними пожнивними рештками різних культур, зокрема, таких як соняшник, кукурудза чи ріпак. Це для нас дуже важливо, – стверджує Віктор Чупиков.

Додамо, що це не лише дає змогу створити оптимальні умови для розвитку насіння, але й пришвидшує мінералізацію соломи в ґрунті, збагачуючи його органічними поживними речовинами.

Розібравшись із конструкцією нового агрегату у ПП «Агрофірма «Степове» вирішили розширити його функціонал, дооснастивши її ще однією опцією – одночасним внесенням гранульованих добрив. Це дало змогу ще з осені вносити 100 кг амофосу на глибину 25 см. Тобто, зарядити ґрунт поживними речовинами на глибині розташування первинної кореневої системи майбутніх сходів. І при цьому – відмовитися від застосування розкидача міндобрив та передпосівного культиватора навесні.

До речі, за словами територіального менеджера «Волинської фондової компанії» Agrisem Maximulch S5 можна замовити вже у базовому виконанні, оснащеного функцією внесення сухих чи рідких добрив.

Також хочу відзначити, що ширина захвату нашого плуга з вісьмома корпусами не перевищувала 4 метрів. Натомість Agrisem Maximulch S5 працює на 6 метрів, виконуючи всі необхідні ґрунтообробні операції. На повному обороті трактора виходить виграш у 4 метри, що практично в півтора разу підвищує продуктивність роботи. Словом, нам настільки припала до вподоби ця модель, що ми замовили ще одну – з шириною захвату 3 метри. Вона вже зробила більше 1000 гектарів, і ми також хочемо оснастити її обладнанням для внесення мінеральних добрив, – наголошує головний агроном ПП «Агрофірма «Степове».

Ясна річ, багатофункціональність Agrisem Maximulch S5 та виграш у продуктивності позитивно позначилися на показниках рентабельності вирощування сільгоспкультур у господарстві. Так, за словами Віктора Івановича 6-метровий французький дисково-лаповий культиватор потребує стільки ж «солярки» – 20 л/га, як і 4-метровий плуг. Але при цьому виконує фактично повний спектр ґрунтообробних операцій із внесенням добрив. При цьому – на 50% швидше.

Усі перераховані вище переваги роботи Agrisem Maximulch S5 ґрунтуються на продуманих конструктивних особливостях моделі. Тут установлено відразу п’ять рядів робочих органів на п’яти балках плюс трубчастий коток. Спочатку йдуть два ряди дисків – діаметром 560 мм. Далі – два ряди лап із дренаж-ефектом, які не просто розпушують ґрунт, а сприяють потраплянню вологи в землю та її рівномірному розподіленню. Далі йде ряд вирівнюючих дисків та універсальний трубчастий коток, який не забивається за жодних умов, – розповідає територіальний менеджер «Волинської фондової компанії».

За його словами, ефективність роботи Agrisem Maximulch S5 пояснюється багато в чому впровадженими по-справжньому інноваційними рішеннями французького виробника. Наприклад, стійка закручена таким чином, що диск працює в трьох площинах, завдяки чому досягається оптимальне подрібнення пожнивних решток будь-якої складності. При цьому агровиробник може в разі потреби обрати диски іншої форми, якщо, скажімо, йому потрібне не мульчування, а чорна рілля.

Відзначу також, що конструктори моделі відійшли від зрізних болтів на користь високоякісного пружинного механізму, який повертає лапу у вихідне положення при наїзді на перешкоду. Самі долота мають карбідні наплавки, що гарантує їх високу надійність. Також тут установлені дуже якісні осі, міцні необслуговувані підшипникові вузли, надійні шини на колесах, коротше кажучи, кожен елемент конструкції виконаний на совість. Нічого дивного, адже агрегати Agrisem Maximulch S5 виготовляються лише у Франції, на одному заводі, – пояснює менеджер.

Також представник «ВФК» наголошує на простоті та зручності регулювань агрегату. Так, диски й лапи регулюються за допомогою дишла, де передбачена зручна система кліпс, а вирівнюючі диски та задня частина – за допомогою гідроциліндрів.

Останніми роками Agrisem Maximulch S5 набувають дедалі більшої популярності, що пояснюється передусім стрімкими кліматичними змінами по всій території України. Вони не просто заміняють класичні плуги, але й істотно перевершують їх за продуктивністю та ефективністю роботи. У свою чергу «Волинська фондова компанія» робить усе, аби допомогти агровиробникам удало перейти на вдосконалену технологію обробітку ґрунту та підготовки поля до сівби, яку пропонує конструкція Agrisem Maximulch S5, – наголошує менеджер ВФК.

Микола Іванович підтверджує слова представника «ВФК», звернувши увагу на те, що Agrisem Maximulch S5 – це далеко не перший агрегат, котрий ПП «Агрофірма «Степове» придбала в свого давнього партнера.

Ми співпрацюємо з «Волинською фондовою компанією» вже впродовж шести років і переконалися у тому, що вони поганого не порадять і завжди виконують свої зобов’язання. Ми брали в них і плуг, і прес-підбирач, і маю сказати, що техніка не підвела. Зараз ми ефективно використовуємо Agrisem Maximulch S5, і виходячи із трьох років досвіду його застосування, хочу його порадити всім вітчизняним агровиробникам. Якщо комусь буде цікаво ближче вивчити його роботу – запрошую до нас у господарство, – резюмує головний агроном ПП «Агрофірма «Степове».

Завантажити статтю "Agrisem Maximulch S5: П’ять в одному!"

Дата: 18 березня 2021
Автор: Юрий ДЫВАК
Джерело: Журнал "Агробизнес Украина"
×
Зворотній зв`язок
×
Отримати рахунок
×
Отримати комерційну пропозицію