АГРОПАРТНЁР, ПРОВЕРЕННЫЙ ВРЕМЕНЕМ!
ВОЛЫНСКАЯ
ФОНДОВАЯ
КОМПАНИЯ
(0800) 21-11-99 КРУГЛОСУТОЧНАЯ ГОРЯЧАЯ ЛИНИЯ.
ЗВОНКИ СО ВСЕХ НОМЕРОВ БЕСПЛАТНЫЕ
Запчастини

UNIA VIS XL: Корпус у корпус

UNIA VIS XL: Корпус у корпус – саме так у ТОВ «Гор-Агро» використовують напівнавісний оборотний плуг UNIA VIS XL упродовж трьох робочих сезонів

Попри широку популярність технологій мінімального обробітку ґрунту в Україні, полицева оранка лишається затребуваною. Надто в західних регіонах країни, у яких значні площі займають посіви кукурудзи. Хороший оборотний плуг – це саме той агрегат, що дає змогу заробити пожнивні рештки в землю, сприяючи їх швидкій мінералізації, заразом знищивши велику частину бур’янів і покращивши фітосанітарний стан поля.

Не менш важливим завданням для плуга є підготовка ґрунту до якісного передпосівного обробітку та сівби. Відтак, керівники вітчизняних господарств цікавляться особливостями конструкції та експлуатації оборотних плугів різних виробників, щоб обрати оптимальний варіант з точки зору співвідношення ціни та якості.

Ми побували в господарстві, де такий вибір зробили ще три роки тому, придбавши польський напівнавісний оборотний плуг UNIA VIS XL 7+1. Розташоване поблизу Луцька ТОВ «Гор-Агро» впродовж 7-8 років тісно співпрацює з «Волинською фондовою компанією» – офіційним дилером техніки UNIA. Як стверджує його керівник Жора Ваганович Галоян, вони цілком задоволені як цією покупкою, так само й іншими машинами та агрегатами, котрі порекомендували у ВФК.

– На сьогодні практично половина парку нашої техніки – це машини та агрегати, що були придбані у «Волинської фондової компанії». Це не лише плуги, але й інша ґрунтобробна техніка, посівний комплекс, трактор, зернозбиральний комбайн Massey Ferguson 7370, телескопічний навантажувач, жатки тощо. Ця техніка показує себе як надійна та безвідмовна, а головне – істотно підвищує якість і продуктивність нашої роботи, –розповідає Жора Ваганович.

В обробітку ТОВ «Гор-Агро» перебуває приблизно 1200 гектарів землі, де вирощуються зернові та олійні культури, зокрема, озима пшениця, кукурудза, озимий ріпак та соя. Це дає змогу дотримуватися хорошої сівозміни, котра обов’язково включає якісний основний обробіток ґрунту із заробленням пожнивних решток у ґрунт. Це тим більш важливо, оскільки в господарстві функціонує невеликий тваринницький комплекс, у якому утримується ВРХ, свині й навіть вівці. Відтак, господарство має змогу щороку вносити на поля чимало органічних добрив, таким чином істотно поліпшуючи стан ґрунтів.

– Дійсно, для нашої технології дуже важливе своєчасне проведення якісного полицевого обробітку ґрунту. Кліматичні зміни, погодні умови практично щороку зовсім непередбачувані. Впливати на це ми не можемо, а тому повинні ретельно робити перш за все те, що залежить від нас – чітко та якісно виконувати всі агротехнічні заходи, особливо турбуючись про стан ґрунтів. У цьому плані оборотний плуг UNIA VIS XL є для нас незамінним помічником, – стверджує заступник директора ТОВ «Гор-Агро» Григорій Іванович Хацкевич.

Техніка польської компанії UNIA наразі не потребує особливої реклами, оскільки на полях України вона присутня вже досить давно, упевнено посівши нішу якісної європейської техніки за розумною ціною. Машини та агрегати UNIA сьогодні присутні у кожному регіоні України. Не є винятком і модель, котра перебуває у нашому фокусі – напівнавісний оборотний плуг UNIA VIS XL.

Перш за все слід відзначити універсальність конструкції UNIA VIS XL, що дозволяє агрегатувати цю модель із тракторами різної потужності. Адже на момент придбання плуга чотири роки тому в ТОВ «Гор-Агро» в наявності був 260-сильний трактор третьої категорії навіски. Відповідно, UNIA VIS XL використовувався в базовому 7-корпусному виконанні. Згодом у господарстві вирішили придбати новий трактор більшої потужності. Це дало змогу долучити до плуга ще один корпус і використовувати для основного обробітку полів уже 8-корпусну конструкцію.

– Відповідно, істотно зросла продуктивність оранки, що дало нам змогу швидше виконувати цю важливу агротехнічну операцію. Тим паче, тут дуже зручні регулювання ширини захвату корпусів – у діапазоні від 36 до 48 сантиметрів. Там, де ґрунти легші, можна встановлювати захват кожного корпуса плуга на максимальній позначці, за складніших умов роботи – зменшувати цей показник. Враховуючи, що часто доводиться працювати або на занадто твердому пересушеному ґрунті, або по перезволоженій землі, ми зазвичай налаштовуємо ширину захвату корпусу на позначці близько 40 см, – пояснює Григорій Іванович.

Керівники ТОВ «Гор-Агро» відзначають виняткову надійність польського плуга, що підтверджується безпроблемним використанням упродовж трьох сезонів експлуатації. Нічого дивного, оскільки конструктори UNIA від початку заклали в цю модель солідний запас міцності. Зокрема, тут використовується добротна рама з прокату квадратного перетину 180х180 мм, при товщині металу 8 мм. У конструкції як рами, так само й інших елементів UNIA VIS використана знаменита шведська сталь.

Також, якщо уважно придивитися до гідравлічного оснащення плуга, що відпрацював у ТОВ «Гор-Агро» впродовж трьох років, можна пересвідчитися, що воно виглядає як нове. І це природно, оскільки в конструкції UNIA VIS використовується гідравлічне обладнання всесвітньо відомої німецької компанії WEBER-HYDRAULIK.

– За весь час, що плуг UNIA в нас працює, не було жодних підтікань гідравліки чи якихось неполадок в інших елементах конструкції. Головне, як і на будь-якому плузі, вчасно замінювати робочі органи. У цілому це надзвичайно добротна конструкція, що жодного разу нас не підвела, – стверджує заступник директора ТОВ «Гор-Агро».

Григорій Іванович особливо наголошує на високих агротехнічних перевагах застосування напівнавісного оборотного плуга UNIA VIS XL.

– Він перевертає скиби землі як із правого, так і з лівого боку, не утворюючи борозен і гребенів, створює оптимальне рівне посівне ложе для насіння, забезпечує умови для якісної роботи як культиватором, так і сівалкою, також можна використовувати човниковий метод обробітку ґрунту, – відзначає Григорій Іванович.

За його словами, у конструкції UNIA VIS XL дуже вдало реалізована функція роботи передплужників, що йдуть перед лемешами й ретельно згортають пожнивні рештки культури-попередника в борозни. Відтак, уся органіка надійно заорюється в ґрунт, де поступово розкладається, збагачуючи його елементами живлення й сприяючи накопиченню органічної речовини.

Як відомо, під час роботи на полях, що вкриті великою кількістю пожнивних решток, наприклад, на полі, де зібрали кукурудзу, існує високий ризик забивання ґрунтообробних елементів, відтак – зниження якості та продуктивності обробітку поля. Натомість у конструкції UNIA VIS XL цей момент заздалегідь передбачено й виключено навіть теоретичну ймовірність забивання завдяки солідній відстані поміж корпусами плуга, а також деяким іншим технічним рішенням. Відповідно, 8-корпусний плуг легко йде полем із великою кількістю пожнивних решток, залишаючи після себе рівну оброблену землю.

Ще один важливий момент – запобігання серйозним пошкодженням робочих органів та інших елементів конструкції. Адже під час глибокого обробітку ґрунту на полях раз по раз трапляються нестандартні ситуації, коли леміш натрапляє на якийсь камінь, «залізяку», пагорб або надзвичайно тверде ущільнення. Поломка навіть одного робочого органа може надовго зупинити роботу всього агрегату.

Щоб цьому запобігти, у конструкції UNIA VIS передбачено систему зрізних болтів, що чудово зарекомендувала себе в сільському господарстві. При виникненні надмірного навантаження на корпус плуга, болт просто зрізується й робочі органи лишаються неушкодженими. Після чого болт замінюють на місці й робота продовжується.

До речі, щоб плуг відчував якомога менше надмірних навантажень, модель оснащена спеціальною поперечною планкою, котра ефективно гасить коливання й навантаження на агрегат, що служить як додаткова підстраховка під час виконання робіт за умов високої складності. Адже орати часто доводиться по дуже сухому й твердому ґрунті.

Взагалі, модель напівнавісного оборотного плуга UNIA VIS  настільки збалансована, що можна лише привітати як її розробників, так і користувачів, у тому числі й українських агровиробників. Наприклад, напрочуд просто й надійно реалізоване питання з транспортуванням плуга, котрий опирається на широке важке колесо. При цьому ергономіка UNIA VIS XL забезпечує максимально економічну роботу за будь-яких умов експлуатації. Це саме той плуг, що дає змогу реально, а не на словах, заощаджувати пальне.

Звісна річ, що ефективна експлуатація навіть найкращої техніки неможлива без належного сервісного супроводу.

– Сервісний центр «Волинської фондової компанії» розташований зовсім близько від нас, однак, це лише один з аспектів. За нагоди хочу відзначити, як їхні менеджери ставляться до справи. По-перше, ВФК пропонує нам технічні рішення, я вважаю, оптимальні з точки зору ціни та якості. Взяти цей же плуг UNIA VIS XL – він просто відмінно виконує свою роботу, і ми не маємо жодних проблем з оранкою. Це ж стосується й усієї іншої техніки, придбаної у ВФК. По-друге, «Волинська фондова компанія» своєчасно надає нам якісні сервісні послуги, забезпечує комплектуючими, провадить консультативну підтримку, коротше кажучи, поводить себе як надійний партнер. І ми це цінуємо, – пояснює директор ТОВ «Гор-Агро» Жора Галоян.

Ми ж у свою чергу відзначимо, що обидві компанії, як кажуть, знайшли одна одну й цілковито задоволені вже багаторічною співпрацею. Жоден агровиробник не відмовиться від по-справжньому якісної техніки за помірною ціною, а також від продавця, для якого поняття «гарантія» та «сервіс» – не порожні слова. Найкращим підтвердженням ефективності такої співпраці є висока рентабельність агровиробництва, до якої впевнено прямує ТОВ «Гор-Агро» разом із своїм партнером – «Волинською фондовою компанією».

Завантажити статтю "UNIA VIS XL: Корпус у корпус"

Дата: 20 мая 2021
Автор: Юрій ДИВАК
Источник: Журнал "Агробізнес Україна"
×
ОБРАТНАЯ СВЯЗЬ
×
Получить счет
×
Получить коммерческое предложение