АГРОПАРТНЁР, ПРОВЕРЕННЫЙ ВРЕМЕНЕМ!
ВОЛЫНСКАЯ
ФОНДОВАЯ
КОМПАНИЯ
(0800) 21-11-99 КРУГЛОСУТОЧНАЯ ГОРЯЧАЯ ЛИНИЯ.
ЗВОНКИ СО ВСЕХ НОМЕРОВ БЕСПЛАТНЫЕ
Запчастини

Agrisem Cultiplow Platinum: без проблем та ущільнень!

Agrisem Cultiplow Platinum: без проблем та ущільнень!

Останніми роками глибоке розпушування ґрунту стало для рослинників обов’язковою операцією. Завдяки глибокорозпушувачу вдається відновити нормальну структуру ґрунту, ущільненого внаслідок багаторазового проходження важкої колісної техніки. А ще додаткове обладнання дає змогу відразу підготувати поле до сівби. Проте слід мати на увазі, що не всі глибокорозпушувачі однакові, вони по-різному працюють, відтак і результати (читай врожаї) від їх застосування виходять різні. Який ж вибрати? Наразі пропонуємо увазі читачів досвід використання глибокорозпушувачів у ПОСП ім. Т.Г. Шевченка, що в селі Угринів Волинської області.

ПОСП ім. Т.Г. Шевченка сьогодні відоме далеко за межами Волинської області. У цьому господарстві органічно поєднано рослинницький і тваринницький напрямок. Створено також молокозавод, котрий пропонує широкий спектр продукції під власним брендом. А це й додаткові робочі місця, і додаткові доходи, новий, вищий рівень рентабельності. Крім іншого, наявність тваринництва дозволяє підвищувати родючість ґрунтів – завдяки урізноманітненню сівозміни та щедрому внесенню органічних добрив.

Так, із 2800 га землі, що обробляються в господарстві, 1000 гектарів зайнято під кормовими культурами, такими як кукурудза на силос, жито на сінаж, багаторічні трави тощо. Це дає змогу забезпечити кормами стадо на 2000 голів ВРХ, із яких майже 1000 голів – дійні корови. Інші площі переважно під озимою пшеницею, кукурудзою на зерно, озимим ріпаком, соєю та ярим ячменем.

– Ми постійно працюємо над оновленням парку техніки нашого господарства. Цього сезону вже інвестували в цей напрямок близько 20 мільйонів гривень. Тісно співпрацюємо з Волинською фондовою компанією, із якою в нас склалися багаторічні надійні взаємини. Зокрема, придбали в них чотири косарки, граблі, ворушилки, дві пружинні борони, кукурудзяні жатки. Ми цілком задоволені роботою цих агрегатів, так само як і сервісом від ВФК, – розповідає директор ПОСП ім. Т.Г. Шевченка Андрій Турак.

– Останніми роками нам дошкуляють нестабільні погодні умови, і це змушує уважніше ставитися до обробітку ґрунту. Зокрема, останні три роки ми використовуємо глибокорозпушувачі Agrisem Cultiplow Platinum, котрі нам порадили спеціалісти «Волинської фондової компанії». Виявилось, це справді корисні агрегати, вони чудово себе зарекомендували на наших полях. За їх допомогою ми порушуємо підплужну підошву, поліпшуємо структуру ґрунту, відтак, відновлюємо його родючу силу, – відзначає Андрій Антонович.

Слова директора підтримує головний агроном господарства Богдан Блаватний:

– Раніше ми використовували чизельні плуги ще радянського виробництва. Але після того як ми оновили парк тракторів, нам уже не підходить стара причіпна й навісна техніка – як за показниками витрати пального та продуктивності, так по способу агрегатування. У цьому плані запропоновані «Волинською фондовою компанією» глибокорозпушувачі Agrisem Cultiplow Platinum показали себе якнайкраще, – відзначив Богдан Блаватний і далі розповів:

– Раз на три-чотири роки ми обов’язково проводимо глибоке рихлення ґрунту. Завдяки цьому вдається подолати ущільнення ґрунту, надто зруйнувати підплужну підошву, що утворюється після багаторазового проходу важкої техніки.

Саме там, – продовжує пан Богдан, – де напровесні ви бачите на полі «блюдця», присутні ущільнення, котрі утворюють своєрідну перемичку в ґрунті, що заважає нормальній циркуляції води та повітря. Це, в свою чергу, пригнічує розвиток кореневої системи рослин. Часто трапляється так, що рослини починають добре розвиватися на старті, доходять до якоїсь фази розвитку, а далі їх розвиток несподівано уповільнюється, що, зрештою, спричиняє зниження врожайності. Особливо це помітно на кукурудзі та цукрових буряках, – підсумовує головний агроном.

За його словами, причиною цього передусім є ущільнення ґрунту, що формуються на глибині орного шару – до 30-32 см. Долають цю проблему, використовуючи агрегати Agrisem Cultiplow Platinum.

Лінійка глибоозпушувачів Agrisem представлена трьома типами: Agrisem Silver, що працюють на глибину до 25 см, Agrisem Gold – до 35 см, і нарешті, найпотужніші моделі, що здатні рихлити землю на глибину до 45 см., – Agrisem Platinum. Саме ці агрегати найбільш затребувані серед вітчизняних агровиробників, оскільки в Україні досі широко застосовується полицева оранка.

Агрегати, придбані ПОСП ім. Т.Г. Шевченка, мають ширину захвату 4 метри, що є оптимальним показником для цього господарства, оскільки для таких потужних знарядь потрібно в середньому 75-80 к.с. на кожен метр робочого захвату. У даному господарстві з ними працюють 330-ти та 360-сильні трактори, потужності яких цілком вистачає для роботи із Cultiplow Platinum.

Обидва глибокорозпушувачі за сезон обробляють по 300 га, оптимально вписуючись у концепцію «глибоке рихлення кожного поля раз на чотири роки». Головний агроном господарства відзначає специфіку роботи агрегату:

– Він не просто розрихлює ґрунт на глибину 40-42 см, а формує своєрідну «хвилю» з боковим зміщенням ущільнення, яке просто зминається й перестає існувати, – каже Богдан Блаватний.

Головний інженер ПОСП Богдан Ковальчук відзначає продуману конструкцію Agrisem Cultiplow Platinum, котра дає змогу працювати за найвищих навантажень.

– Робочі органи й рама підстраховуються потужними поздовжніми пружинами, котрі надійно амортизують усі навантаження, витримуючи зусилля до 1500 кг. Річ у тім, що восени доводиться часто працювати по сухому, дуже важкому й твердому ґрунті. Далеко не кожен агрегат із цим впорається, і навіть найміцніші елементи конструкції можуть не витримати. Натомість пружини Agrisem Cultiplow Platinum відмінно гасять такі несподівані навантаження на раму та робочі органи і, що важливо, дають змогу ідеально копіювати поверхню ґрунту, – пояснює головний інженер.

Основу конструкції Agrisem Cultiplow Platinum становить надійна рама квадратного перетину, на якій розташовано 6 потужних лап-підрізачів із інтервалами на 75 см. Слід особливо відзначити успіх конструкторів глибокорозпушувача Agrisem, яким удалося оптимізувати кількість лап і досягти відразу цілої низки переваг. Адже на більшості інших глибокорозпушувачів, представлених на ринку України, встановлюється значно більша кількість лап.

Так, по-перше, Agrisem Cultiplow Platinum, забезпечуючи 100% перекриття площі поля по всій ширині захвату, взагалі не забивається, що істотно спрощує роботу й підвищує загальну продуктивність агрегату. По-друге, таке рішення дало змогу істотно знизити показники щодо споживання пального, що дуже важливо при здійсненні такої енерговитратної польової операції, як глибоке розпушування ґрунту. Крім іншого, менша кількість робочих органів на агрегаті означає меншу суму витрат на їх планову заміну.

У ПОСП ім. Т.Г. Шевченка не обмежилися придбанням базової конструкції Agrisem Cultiplow Platinum й відразу ж замовили додаткову однорядну дискову борону, за якою відразу йде коток. Це дало змогу досягнути цілої низки агротехнічних переваг.

– Це дає нам змогу відразу ж розбивати більші грудки й при цьому подрібнювати пожнивні рештки культури-попередника. Коток провадить додаткове подрібнення й вирівнювання поверхні поля. У результаті, залежно від стратегії обробітку конкретного поля, можна відразу ж провадити висів навесні. Це особливо важливо в тому разі, якщо ми маємо коротке агротехнічне «вікно» для сівби, оскільки не потрібно витрачати час для передпосівної підготовки поля, – наголошує головний агроном господарства Богдан Блаватний.

Тобто, завдяки Agrisem Cultiplow Platinum, у господарстві мають змогу посіяти ярі культури в надранні терміни без жодної попередньої підготовки та загрозливої втрати вологи, якщо того вимагає ситуація з погодою. При цьому завдяки наявності ряду спеціальних дисків та ущільнюючого котка утворюється захисний шар мульчі, котрий надійно зберігає вологу в ґрунті. При цьому подрібнені пожнивні рештки швидше мінералізуються, перетворюючись на поживу для наступних культур.

– Хочу також відзначити, наскільки вдало тут реалізована система захисту та налаштувань агрегату. Так, усі основні кріплення реалізовані на зрізних болтах, тому за потреби механізаторові достатньо просто замінити болт. Однак цього не доводиться робити часто, оскільки крім великих поздовжніх пружин, за амортизацію робочих органів відповідають спеціальні 3D-стійки, які можуть повертатися на три боки. Таке поєднання захищає конструкцію навіть за найбільших навантажень, – пояснює головний інженер господарства Богдан Ковальчук.

– При цьому дуже просто реалізовано й принцип налаштування робочих органів агрегату. Це навісне знаряддя зовсім легко агрегатувати. Усі налаштування провадяться через регулювальні отвори. Своєю чергою кут входження підрізувача в ґрунт регулюється поздовжньою тягою. Також хочу відзначити високу надійність усієї конструкції та якість робочих органів, оснащених наконечниками з надміцного сплаву. Зокрема, тут встановлені герметичні потужні підшипники, – як на дисковій бороні, так і на котку. Коротше кажучи, це дуже надійний агрегат, який виконує свою роботу на всі сто – підсумовує головний інженер ПОСП ім. Т.Г. Шевченка.

Наші співрозмовники одностайно віддають належне злагодженій роботі сервісної служби «Волинської фондової компанії».

– Це не лише слова, а звичайна констатація факту: інженери ВФК за потреби виїздять до нас буквально за першим дзвінком, у будь-який час доби – і вдень, і вночі. Для нас це надзвичайно важливо, бо ми знаємо, що в разі чого можемо на людей покластися, – стверджує Богдан Ковальчук. – Так само як і на глибокорозпушувач Agrisem Cultiplow Platinum, який, поза сумнівами, посідає дуже важливе місце в агротехнології нашого господарства.

Наразі нам лишається побажати добрих успіхів цьому дуже цікавому й багато в чому колоритному господарству з Волинської області й порадити їхнім колегам із різних регіонів України придивитися до їхнього досвіду, як у рослинницькій, так і в тваринницькій та переробній галузях.

Завантажити статтю: "Agrisem Cultiplow Platinum: без проблем та ущільнень!"

Дата: 26 апреля 2021
×
ОБРАТНАЯ СВЯЗЬ
×
Получить счет
×
Получить коммерческое предложение