Агропартнер, перевірений часом!
Волинська
Фондова
компанія
(0800) 21-11-99 Цілодобова гаряча лінія.
Дзвінки зі всіх номерів безкоштовні
Запчастини

Жатка Dominoni ROCK 978 від «ВФК»: працює красиво, якісно, ефективно!

Жатка Dominoni ROCK 978 від «ВФК»: працює красиво, якісно, ефективно!

Вони люди з різних століть, з різних епох. Вони не знали, звісно, один одного. Але між ними є схожість. Масштаби різні, але схожі вони бажанням домагатися ефективності. Кожен на своєму місці.

У минулому столітті італійський фермер синьйор Dominoni, збираючи кукурудзу на власному полі, був вельми незадоволений роботою жатки, яку використовував, – не задовольняла  якість, бо чимало зерна залишалося в полі, бо стебла погано різала, бо, зрештою, часто виходила з ладу, і доводилося їхати за запчастинами і ремонтувати її, що забирало чимало дорогоцінного часу. Ще й вимагала постійного догляду.

Тож синьйор Dominoni поставив перед собою завдання виготовити жатку, яка, перш за все, задовольняла б його самого.

– Він для себе визначив три  якості, якими має володіти жатка, – розповідає регіональний представник
«Волинської фондової компанії». – Вона, на його переконання, повинна бути легкою. Але водночас надійною, міцною. Жатка має бути високопродуктивною – адже це швидкість та якість збору врожаю. І, нарешті, третє –  цей агрегат повинен працювати практично без технічного обслуговування.

Його мізкування та експериментування дали свої плоди. Синьйор Dominoni зробив таку жатку, і оскільки вона швидко стала популярною і затребуваною, то через певний проміжок часу з’явився і завод з її виробництва. І вже згодом бренд «Dominoni» став відомий у всьому світі.

… Василь Скрипар, інженер за освітою, двадцять років тому очолив сільгосппідприємство у своєму рідному селі Вербове Голованівського району на Кіровоградщині. Колишній колгосп «Нива» не просто  в той час «стояв на колінах», він уже «валявся» практично немічним.

Василь Іванович поставив завдання перед собою зробити господарство успішним, і зробити успішним себе. Мети досягнуто. Сьогодні він має фермерське господарство «Колосок ВТ».  500 пайовиків віддали йому для обробітку 1300 гектарів. Вирощують пшеницю, соняшник, кукурудзу, сою, горох, ячмінь. Все приблизно у рівних пропорціях.

Василь Іванович визнає, що «Колосок ВТ» є сьогодні ефективним підприємством. У своїй діяльності він постійно дотримується одних і тих самих правил. Вважає, що саме це й допомагає утримувати планку успішності.

 

Серед цих правил, одне з основних – намагатися йти в ногу із сучасними технологіями. Це стосується не тільки  дотримання сівозміни, застосування новітніх розробок у галузі агрохімії та захисту рослин, а й забезпечення технікою.

Коли він починав,  то на господарському дворі був справжній металолом. Поступово все кардинально змінилося. Нині Василь Скрипар упевнено  каже, що сільгосптехнікою він забезпечений на всі 200%. Причому, йдеться про сучасну техніку.

Минулого року у Вербовому, так би мовити, «віртуально зустрілися» італієць Dominoni та українець Скрипар. Адже Василь Іванович придбав у «Волинської Фондової Компанії» одразу дві кукурудзяні жатки Dominoni ROCK 978.

– Чому дві? Ми маємо два комбайни. А я люблю і дотримуюся правила, що збирати  врожай треба швидко, у відведені для цього терміни. Чому одразу дві «Dominoni»? Та дуже просто: на момент купівлі я був вже впевнений у цих жатках, – пояснює пан Скрипар.

До моменту підписання платіжних документів він добряче вивчив роботу цієї жатки. У сусідньому Голованівську його давній знайомий вже років три працює з «Dominoni». Василь Іванович приїхав, подивився і купив. Вплинули й позитивні відгуки механізаторів, які працювали з жаткою.

– Знаєте, може стосовно техніки такі епітети й не зовсім пасують, але я, як людина з інженерною освітою, все ж скажу і скажу сміливо: ця жатка працює красиво! Так-так – саме красиво, – зізнається співрозмовник.

Насамперед, як підкреслює пан Скрипар, одним з головних «недругів» фермера є пожнивні рештки. А Dominoni так скошує стебло – мінімальний рівень зрізу складає 3 см, що вже не потрібно застосовувати для подальшого обробітку ґрунту подрібнювач. Тобто, одна операція відпадає. А це і час, а головне – економія, до того ж суттєва.

Друге – якість збору. Якщо жатка добре налаштована, то втрати сягають лише 0,3%. Запатентована Доміноні технологія – відсутність ножових вальців. Використовуються протяжні вальці, що дозволяє добре зминати стебло та готувати його до подальшого якісного подрібнення підрізним ножем.

Третє – Dominoni добре відділяє качан від стебла, не б’є качан. Себто, збирання якісне.

Четверте. У цих жатках використовується герметична масляна ванна для змащування ланцюга. А це означає, що вона не потребує обслуговування в гарантійний період взагалі. Лише треба оглянути перед початком робіт та опісля.

Важливо, що не потрібно підтягувати ланцюги, як це робиться в інших жатках. Dominoni вигадав надійний автоматичний натяжник.

Спеціальна шкала показує стан натяжника ланцюга – зелена, жовта і червона зона. За три роки роботи жатки, за умов скошування в сезон 500-600 гектарів кукурудзи, стрілка не покине ще й зеленої зони.  Лише фактично раз у 5 років треба буде поміняти ланцюг. Обслуговувати його не потрібно.

Ще одне – швидкість у роботі. Восьмирядна жатка «Доміноні» здатна якісно виконувати збирання на швидкості 12 км/год, тоді як попередні жатки, вітчизняні, які були в розпорядженні «Колоска»,  працювали – 7-8 км/год.

Перевага італійської жатки ще й у тому, що вона здатна працювати за несприятливих умов, коли дощі й стебло вже мокре. Це великий плюс, – наголошує пан Скрипар.

Як і те, що вона працює досить тихо. Бо вітчизняні попередники, які у нього працювали, були вкрай громіздкими.

Важливо й те, що будь-які налаштування жатки здійснюються з кабіни комбайна. Взагалі,  маємо факт мінімального втручання людини в роботу жатки.

Представник «ВФК» додає, що на Кіровоградщині тільки за останні два роки фермерські господарства придбали шість одиниць жаток «Dominoni». І ще не було жодного тривожного сигналу, не кажучи вже про «SOS» щодо роботи цієї техніки. Виробник сміливо дає гарантію на жатки – 3 роки. Він упевнений у її якості та надійності.

Завантажити статтю: "Жатка Dominoni ROCK 978 від «ВФК»: працює красиво, якісно, ефективно!"

Дата: 29 липня 2021
Автор: Анатолій Гаркуша
Джерело: Журнал «АгроЕліта»
×
Зворотній зв`язок
×
Отримати рахунок
×
Отримати комерційну пропозицію