Агропартнер, перевірений часом!
Волинська
Фондова
компанія
(0800) 21-11-99 продаж техніки
(0800) 21-11-88 продаж з/ч
(0800) 21-11-22 сервіс
Запчастини

Розкидачем Agrex TVX від «Волинської фондової компанії» настільки задоволені, що планують навіть сіяти ним ячмінь

«Я задоволений просто неймовірно! – миттєво відповів керівник виробництва Євген Бондаренко на прохання оцінити одне з останніх придбань – розкидач італійського виробництва Agrex TVX. – Той випадок, коли якнайкраще, найефективніше гармонізуються між собою ціна та якість».

Євген Бондаренко очолює напрям виробництва ПрАТ «Сахновщинське імені М. О. Ключки», що на Харківщині, поблизу районного центру Сахновщина. Товариство нині має в обробітку 2,5 тисячі гектарів, хоча цифра не є стабільною і змінюється рік від року – чи то у бік збільшення, чи зменшення. Спеціалізується на вирощуванні різних культур, але переважно йдеться про п’ятірку основних – пшениця, ячмінь, кукурудза на зерно та на силос, соняшник. Наступного року планують додати бобових, насамперед, горох і сою. «Треба, щоб і земля відпочивала», – говорить Євген Бондаренко.

Є ферма, 400 корів дійного стада. Керівник виробництва підкреслює: товариство досягло гарних результатів щодо якості молока, але закупівельна ціна бажає бути значно кращою, тому ферма не приносить бажаних прибутків.

«Працюємо фактично в нуль, – каже пан Євген. – Однак у жодному разі не збираємося відмовлятися від тваринництва. Тим паче, що зі загальної кількості постійного штату господарства у 120 осіб, не менше 20 відсотків працюють саме тут».

Нинішній рік керівник виробництва характеризує як достатньо складний. Насамперед, через погодні умови: посуха свою справу зробила – практично жодна культура не показала тих результатів, які очікували.

«Ми вклали значні кошти у якісний посівний матеріал, – ділиться пан Бондаренко. – Теж достатньо вартісною, але потрібною була й інша складова – добрива: під кожну культуру вносили необхідну кількість. Люди з досвідом, хто тут працює десятки років, кажуть, що ніколи раніше не бачили, щоб так щедро удобрювали поля.

На відмінно спрацювали й у боротьбі зі шкідниками. Однак, попри очікування, результати врожайності не виправдали сподівань».

Водночас Євген Бондаренко наголошує, що він у жодному разі не скаржиться, просто такі реалії – їх треба враховувати. Не зважаючи на всі складнощі, підприємство знову стало кращим у районі.

Несприятливі кліматичні умови та інші труднощі ще більше стимулюють, як наголошують фахівці господарства, неухильно дотримуватися чіткості у роботі та технології всього процесу вирощування культур. Це стосується і внесення добрив.

Технічний парк, розповідає Євген Бондаренко, має все необхідне, однак він явно застарілий. Останні два роки на оновлення техніки потратили вже трохи більше 12 млн грн. Постала гостра необхідність також купити нові розкидачі добрив.

«Ми працювали з вітчизняними агрегатами, які застаріли вже і фізично, і морально. Вони мої ровесники, – усміхається головний агроном товариства із понад 30-річним стажем роботи Володимир Молошний. – Найгірше – вони не забезпечували ні потрібну якість внесення добрив, ні тим паче продуктивність».

«Вибирали ми досить ретельно. Зупинилися на італійському Agrex TVX, який запропонували нам у «Волинській фондовій компанії», – долучається до розмови головний інженер Вадим Євтушок. – До речі, це не перший наш досвід співпраці з цим дилером. Рік тому ми придбали фронтальний навантажувач Merlo – задоволені, тож спрацювали ще раз. Нам і тоді компанія запропонувала гарні умови, і цього разу. Вивчивши всі технічні дані, врахувавши дуже лояльні умови, запропоновані ВФК, ми вирішили купити відразу два розкидачі Agrex TVX».

Agrex TVX повністю задовольнив очікування спеціалістів господарства, про що Євген Бондаренко сказав ще на початку нашої розмови. Розкидач, що найсуттєвіше, має високий показник коефіцієнту нерівномірності розсіювання – 8%, тоді як вітчизняні аналоги значно програють – 10% і більше. А це кошти, які не викидають на вітер у буквальному розумінні.

На італійський розкидач встановлено бункер досить великої місткості – на 850 літрів добрив. Його вмістимість за потреби можна збільшити до 1175 л або 1500 л, встановивши додаткові надставки.

До речі, оригінальне й саме кріплення бункера – він стоїть на так званому стільчику, що робить бункер   суттєво довговічнішим.

Всі робочі органи розкидача виготовлено з якісної нержавіючої сталі, зокрема й стандартні фільтруючі сита, диски.

Радіус розкидання добрив – 24 метри, тоді як вітчизняний мав не більше 8 метрів. Розкидачі оптимальні для роботи, навіть на нерівних полях, малих і середніх розмірів.

Дуже цінують легкість налаштування розкидача. На всіх моделях є ручне регулювання дозувань, гідропривід з подвійною дією. Позиціонування лопаток Long Life для внесення до 12-18 м регулюється теж швидко.

Розкидач має невеликі розміри, він абсолютно компактний. Його вага складає 205 кг, довжина 115 см, ширина 205 см, а висота 105 см. Такі параметри дозволяють трактору з цим розкидачем бути максимально маневреним.

«Для нас це особливо важливо, тому що наші поля є «порізаними», і часом нагадують шахову дошку, де один клаптик наш, а інший вже належить іншому господарству. Тож маневреність  розкидача відіграє надзвичайно велику роль. Вона дозволяє вчасно опрацювати всі поля», – додає Євген Бондаренко.

«Наголошу ще на кількох моментах, – вносить свої штрихи головний агроном Володимир Молошний. – На відміну від розкидачів вітчизняного виробництва, які ми вже відправили на «пенсію», Agrex TVX не залишає технологічних ліній. Він дуже продуктивний, ефективний. Якщо до нього ми обробляли за зміну 30 – максимум 40 гектарів, то «італієць» легко бере 50-60 гектарів. Дуже суттєва різниця, правда ж?».

Ефективність розкидачів Agrex TVX отримала у ПрАТ «Сахновщинське імені М. О. Ключки» оцінку «відмінно».

«Ми купили їх весною цього року, і ще жодного разу не пошкодували, – підсумовує керівник виробництва Євген Бондаренко. – Окрім якісної роботи, на чому я наголошував, одразу два агрегати дали нам можливість у стислі строки обробити поля, дати добрива всім культурам. А вкластися у потрібні терміни – це знають всі аграрії – теж важлива складова отримання пристойного результату на фініші року».

Цілком реально, що можливості Agrex TVX у цьому господарстві наступної весни розширять. Планують скористатися досвідом інших, і задіяти розкидач як посівний агрегат.

«Ми збираємося, крім основної функції – розкидання добрив, посіяти за допомогою Agrex TVX ячмінь, – ділиться головний інженер Вадим Євтушок. – Усі технічні показники італійського розкидача дозволяють це робити. У нашому господарстві дотримуємося правила: кожна одиниця техніки має не простоювати, а постійно працювати».

Завантажити статтю "Розкидачем Agrex TVX від «Волинської Фондової Компанії» настільки задоволені, що планують навіть сіяти ним ячмінь"

Дата: 28 грудня 2019
Автор: Анатолий Гаркуша
Джерело: Журнал «АгроЭлита»
×
Зворотній зв`язок
×
Отримати рахунок
×
Отримати комерційну пропозицію