Агропартнер, перевірений часом!
Волинська
Фондова
компанія
(0800) 21-11-99 Цілодобова гаряча лінія.
Дзвінки зі всіх номерів безкоштовні
Запчастини

Disc-O-Mulch Gold: Ударна технологія

Disc-O-Mulch Gold: Ударна технологія

Чому СФГ «Шевченко», що працює у Кіровоградській області, придбало дискатор Agrisem Disc­O­Mulch Gold та дуже ним задоволене.

СФГ «Шевченко», розташоване у Новогородківському районі Кіровоградської області, попри відносно невелику площу обробітку (близько 1000 га), добре відоме за межами регіону. Засновника та керівника господарства Володимира Шевченка колеги добре знають як думаючого аграрія та глибоко порядну людину. Свого часу Володимир Кузьмович зацікавився технологією стріп-тілл та сьогодні активно розвиває цей напрямок на полях господарства.

Відповідно, одним із елементів подальшого вдосконалення волого- та ресурсозберігаючого підходу до обробітку ґрунту та управління пожнивними рештками, стало придбання унікальної моделі відомого французького виробника Agrisem – дискового агрегату Disc-O-Mulch Gold.

– В середньому щороку ми сіємо 300 га озимої пшениці, 300 га – соняшнику, до 200 гектарів кукурудзи та озимий ячмінь. Погодні умови у нашому регіоні складаються не завжди сприятливо, головним чином через недостатню кількість опадів. Тому мусимо вишуковувати нові технології обробітку грунту та поводження із рослинними рештками, аби зберегти вологу. Зокрема, свого часу перейшли на стріп-тілл, – розповідає керівник СФГ «Шевченко» Володимир Шевченко.

Як відомо, ефективність впровадження технології стріп-тілл багато в чому залежить від правильної підготовки поля під нарізання смуг, у які висівається насіння. Для цього необхідно забезпечити цілу низку попередніх умов. Це: якісне подрібнення та розподілення пожнивних решток культури-попередника, ідеальна вирівняність поверхні поля, а також за можливості механічне знищення бур’янів у верхньому шарі ґрунту. І це все має здійснюватися із мінімальними втратами вологи та створення умов для її збереження під верхнім шаром мульчі.

– Тому ми шукали саме такий агрегат, котрий допоміг би якісно підготувати поле до сівби і при цьому не заробляв пожнивних решток на глибину, а добре їх подрібнював та рівномірно розподіляв на поверхні. Адже якщо цього не зробити, то ми втратимо вологу, а купи соломи на полі утруднюватимуть висів насіння. Я довго вибирав підходящу модель, аж поки не познайомився із регіональним менеджером «Волинської фондової компанії». Ми обговорили із ним усі технологічні питання, розглянули усі можливі варіанти обробітку та вирішили, що найкращим рішенням буде французький агрегат Disc-O-Mulch Gold, – пояснює керівник СФГ «Шевченко».

Дисковий агрегат Agrisem Disc-O-Mulch Gold – сучасний дискатор, який ефективно подрібнює пожнивні рештки та призначений для роботи по стерні на глибину до 15 см. Дискатор легко працює з будь-якими типами ґрунтів – агрегат обладнаний самоочисними дисками і дозволить працювати навіть на вологому ґрунті. На ринку України доступні моделі із робочою шириною від 3 до 12 м. Передбачена централізована система регулювання дисків, а притискне зусилля на 1 метр робочої ширини досягає 1000 кг.

Володимир Кузьмович зупинив свій вибір на Disc-O-Mulch Gold із робочою шириною 4,5 м.

– Можу сказати, що ця модель навіть перевершила мої сподівання. Ми запускаємо її зі швидкістю від 16 до 18 км/год, і вона провадить обробіток ґрунту саме таким чином, яким нам потрібно, і що при цьому важливо – не рве «груддя». Просто ідеально вирівнюється поле під посів насіння, знищуються усі паростки бур’янів у верхньому шарі ґрунту і при цьому на поверхні поля формується щільне рівномірне покриття із подрібненої соломи. Це саме те, що нам потрібно, аби зберегти вологу та покласти насіння в рівненьке підготовлене посівне ложе. А це – запорука дружних своєчасних сходів рослин, що своєю чергою є основою для отримання хорошого врожаю, – наголошує Володимир Шевченко.

До нашої розмови долучається регіональний менеджер «Волинської фондової компанії».

– Хочу наголосити, що французька компанія Agrisem особливо спеціалізується на ґрунтообробній техніці. Це дає змогу всебічно випробувати конструкцію власних агрегатів та довести її до досконалості. І це безпосередньо стосується конструкції дискатора Disc-O-Mulch Gold, призначеного для якісної вологозберігаючої поверхневої обробки поля, в тому числі із великою кількістю пожнивних решток, – наголошує представник «ВФК».

Компонування робочих органів Disc-O-Mulch Gold розраховане на обробіток ґрунту за найскладніших умов, без затримок у роботі та утворення великих грудок. На початку тут ідуть потужні диски, діаметром 610 мм, які створюють ударний ефект. Після них встановлена спеціальна грудобійна планка, яка знищує середні та великі грудки, і вже за нею – оригінальні диски-мульчери, діаметром 560 мм. Ці робочі органи мають хвилясту форму і призначення для подрібнення та рівномірного розподілення рослинних решток по поверхні поля. Ну, і нарешті для використання в конструкції Disc-O-Mulch Gold можна обирати поміж 9 видів котків, розрахованих на різні умови роботи та виконання широкого спектру завдань.

Хочу відзначити, що тут скрізь стоять необслуговувані підшипники із підвищеним запасом міцності. Також Disc-O-Mulch Gold має потужну раму із перетином 120х120 мм, що разом із іншими технологічними рішеннями забезпечує надзвичайно високу надійність агрегату. Навіть якщо доводиться працювати по твердому сухому ґрунту. Ще й кожен диск працює в режимі 3D, забезпечуючи віброефект, – зазначає Олександр.

Своєю чергою керівник СФГ «Шевченко» відзначає те, що кожен робочий орган стоїть на окремій підпружиненій стійці.

– Це дає змогу водночас ідеально копіювати рельєф поверхні поля та рівномірно здійснювати обробіток, а також убезпечує конструкцію від ударів та поломок. При цьому диски є самозаточуваними та самоочисними, що істотно полегшує роботу механізатора в полі. Ну і скільки ми пропрацювали, то не було жодних забивань. Конструкція тут продумана таким чином, що водночас забезпечується повне покриття оброблюваної поверхні, а відстань поміж дисками та від рами до робочих органів дає змогу цілковито уникати забивань та якихось зупинок роботи, – звертає увагу Володимир Шевченко.

Важливим елементом конструкції ґрунтообробного агрегату Disc-O-Mulch Gold є можливість встановлення спеціального бункера для насіння та мінеральних добрив.

– Тобто, можна вносити добрива, відразу заробляючи їх у верхній шар грунту. Це зекономить нам додатковий прохід розкидача міндобрив по полю. Також дуже цікаво було б спробувати посіяти якусь культуру суцільним способом за допомогою Disc-O-Mulch Gold. Це можуть бути як покривні культури, так і, наприклад, пшениця. Я гадаю, що це дуже цікава та корисна для нас функція і ми обов’язково нею скористаємося, – стверджує Володимир Кузьмович.

На його думку такі агрегати як Disc-O-Mulch Gold відмінно підходять для обробітку ґрунту за різними технологіями, в тому числі як із метою збереження вологи, так і на перезволожених ґрунтах.

– Я вам скажу, що подивився як цей дискатор працює, випробувавши його на різних полях, і очевидно, що йому знайдеться у нас робота впродовж цілого сезону. Ним можна і лущити стерню, і провадити передпосівний, і основний обробіток. Це справді універсальний, при цьому зручний та надійний агрегат – каже керівник господарства.

Важливо, що на це його рішення вплинув позитивний досвід співпраці із «Волинською фондовою компанією».

– Це дійсно кваліфіковані відповідальні люди, які не просто прагнуть продати мені як можна більше техніки, а насамперед цікавляться тими агрономічними завданнями, які стоять перед нашим господарством. Це стосується усіх представників «Волинської фондової компанії», із якими я спілкувався, в тому числі і її директора. Дійсно приємно мати справу із надійним партнером. Гадаю, що ми надалі вивчатимемо питання придбання і іншої техніки, яку вони пропонують, – впевнений Володимир Шевченко.

Ми ж наголосимо на тому, що такі агрегати як Disc-O-Mulch Gold сьогодні дедалі частіше використовуються не лише у регіонах із недостатнім зволоженням, але й там, де агровиробники прагнуть вчасно та якісно підготувати поле під сівбу, незалежно від погодних умов. Disc-O-Mulch Gold чудово працює як по обробленій, так і необробленій поверхні грунту, забезпечуючи високу продуктивність роботи завдяки швидкості до 18 км/год. При цьому його унікальною перевагою є виняткова здатністю вирівнювати поле та ефективно керувати пожнивними рештками, що дає змогу зберегти вологу та отримати дружні сходи рослин.

Завантажити статтю: "Disc-O-Mulch Gold: Ударна технологія"

Дата: 22 листопада 2021
Автор: Юрій ДИВАК
Джерело: Журнал "Агробізнес Україна"
×
Зворотній зв`язок
×
Отримати рахунок
×
Отримати комерційну пропозицію